Talvi- ja nastarenkaiden vaihto - Päivämäärät vuonna 2023

On mukavaa asua maassa, jossa on vuodenajat. Se tuo kuitenkin mukanaan myös tarpeen varustaa autot kelin mukaan. Käymme tässä tarkemmin läpi talvirenkaiden vaihtoajat vuonna 2023 sekä erilaisia talvirengastyyppejä.

Milloin talvirenkaat pitää vaihtaa?

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on laatinut tarkat säännöt siitä, milloin kesärenkaat pitää vaihtaa talvi- tai nastarenkaisiin. Tärkeintä on kuitenkin ottaa huomioon keli- ja säolosuhteet asuinpaikkakunnallasi. Jos asuinpaikkakunnallasi on jo alkanut talvi tai keli on muuten talvinen, on talvirenkaat laitettava alle. Älä odota liian pitkään talvirenkaiden vaihdon suhteen!

Talvirenkaiden päivämäärät vuonna 2023

1.6.2020 voimaan tulleen uuden tieliikennelain myötä talvirenkaiden käyttöä koskevat säännöt muuttuivat. Talvirenkaita on käytettävä marras-, joulu-, tammi-, helmi- ja maaliskuun ajan, mikäli sää tai keliolosuhteet sitä vaativat. Voit kuitenkin joutua vaihtamaan renkaat ennen 1. marraskuuta, jos ajokeli on jo sitä aiemmin muuttunut talviseksi siellä, missä olet.

Vaatimusten mukaan marraskuusta maaliskuuhun käytettävien talvirenkaiden kulutuspinnan pääurien syvyyden on oltava vähintään 3 mm.

Lumisella ja loskaisella kelillä tai muutoin vaikeissa olosuhteissa renkaan kulutuspinnan urasyvyyden olisi hyvä olla vähintään 5 mm.

Nastarenkaiden päivämäärät vuonna 2023

Jos ajat nastarenkailla, on hyvä tietää, että niitä saa käyttää vain marras-, joulu-, tammi-, helmi- ja maaliskuussa. Nastarenkaita voi kuitenkin käyttää muinakin aikoina, jos talvikeli tulee aiemmin tai jatkuu pidempään.

Kitka- ja nastarenkaiden erot

Talvirenkaita on kahta tyyppiä – kitkarenkaita ja nastarenkaita. Kitkarenkaat ovat talvirenkaita, joissa ei ole nastoja. Lisätietoja talvirenkaista sekä nastarenkaiden ja pohjoismaisten ja eurooppalaisten kitkarenkaiden eroista löydät täältä.

Mikä katsotaan talvikeliksi?

Talvikeliksi lasketaan jää, lumisohjo, lumi tai pakkanen. Talviset keliolosuhteet voivat alkaa ja päättyä hieman eri aikoina Suomessa, koska maamme on niin pitkänmallinen. Talvikeliksi riittää se, että joillakin tieosuuksilla vallitsee talvikeli.

Missä renkaat voi vaihtaa?

Voit vaihtaa renkaat itse, jos sinulla on siihen tarvittavat taidot ja työkalut. Voit tietenkin myös kääntyä autokorjaamon tai autohuoltamon puoleen. Renkaiden vaihtopalvelu ei yleensä maksa muutamaa kymmentä euroa enempää.