Talvi- ja nastarenkaiden vaihto - Päivämäärät vuonna 2023

On mukavaa asua maassa, jossa on vuodenajat. Se tuo kuitenkin mukanaan myös tarpeen varustaa autot kelin mukaan. Käymme tässä tarkemmin läpi talvirenkaiden vaihtoajat vuonna 2023 ja erilaisia talvirengastyyppejä.

Milloin talvirenkaat pitää vaihtaa?

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on laatinut tarkat säännöt siitä, milloin kesärenkaat pitää vaihtaa talvi- tai nastarenkaisiin. Tärkeintä on kuitenkin ottaa huomioon keli ja sää asuinpaikkakunnallasi – jos asuinpaikkakunnallasi on jo alkanut tai on talvikeli, talvirenkaat on laitettava alle. Älä odota liian pitkään talvirenkaiden vaihdon kanssa!

Talvirenkaiden päivämäärät vuonna 2023

1.6.2020 voimaan tulleen uuden tieliikennelain myötä talvirenkaiden käyttöä koskevat säännöt muuttuivat. Talvirenkaita on käytettävä marras-, joulu-, tammi-, helmi- ja maaliskuun ajan, jos sää tai keli sitä vaatii. Voit kuitenkin joutua vaihtamaan renkaat ennen 1. marraskuuta, jos keli on jo sitä aiemmin muuttunut talviseksi siellä, missä olet. 

Vaatimusten mukaan marraskuusta maaliskuuhun käytettävien talvirenkaiden kulutuspinnan pääurien syvyyden on oltava vähintään 3 mm.

Lumisella ja loskaisella kelillä tai muutoin vaikeissa olosuhteissa renkaan kulutuspinnan urasyvyyden olisi hyvä olla vähintään 5 mm.

Nastarenkaiden päivämäärät vuonna 2023

Jos ajat nastarenkailla, on hyvä tietää, että niitä saa käyttää vain marras-, joulu-, tammi-, helmi- ja maaliskuussa. Nastarenkaita voi kuitenkin käyttää muinakin aikoina, jos talvikeli tulee aiemmin tai jatkuu pidempään.

Kitka- ja nastarenkaiden erot

Talvirenkaita on kahta tyyppiä – kitkarenkaita ja nastarenkaita. Kitkarenkaat ovat talvirenkaita, joissa ei ole nastoja. Lisätietoja talvirenkaista sekä nastarenkaiden ja pohjoismaisten ja eurooppalaisten kitkarenkaiden eroista on täällä.

Mikä katsotaan talvikeliksi?

Talvikeliksi lasketaan jää, lumisohjo, lumi tai pakkanen. Talvikelit voivat alkaa ja päättyä hieman eri aikoina Suomessa, koska maamme on niin pitkä. Talvikeliksi riittää se, että joillakin tieosuuksilla on talvikeliä. 

Missä renkaat voi vaihtaa?

Voit vaihtaa renkaat itse, jos sinulla on siihen tarvittavat taidot ja työkalut. Voit tietenkin myös kääntyä autokorjaamon tai autohuoltamon puoleen. Renkaiden vaihtopalvelu ei yleensä maksa muutamaa kymmentä euroa enempää.