Vaihda kesärenkaisiin, päivä 2024

Kun kevät alkaa saapua monet ajattelevat talvirenkaiden vaihtoa kesärenkaisiin. Kysymyksenä tällöin; mikä päivä koskee vaihtoa? Monet kysyvät itseltään kuinka vaihtaisivat helpoiten pyörät autoonsa. Tietenkin vastaamme tähän!

Milloin saa vaihtaa kesärenkaisiin?

Uuden 1. kesäkuuta 2020 voimaantulleen tieliikennelain myötä talvirenkaiden käyttöaikaa koskevat säännöt muuttuivat.  Talvirenkaita tulee käyttää, jos sää tai keli sitä edellyttää, marras-, joulu-, tammi-, helmi- ja maaliskuun aikana. Renkaiden vaihto kannattaa ajoittaa aina vallitsevien olosuhteiden, oman ajotarpeen ja aikataulujen mukaan.  Nastallisia talvirenkaita saa käyttää toisen pääsiäispäivän jälkeiseen maanantaihin.
Voit vaihtaa kesärenkaisiin 31 maaliskuuta jälkeen. 

Ovatko renkaasi kelvolliset?

Ennen kuin vaihdat renkaasi uudelle kaudelle on hyvä tehdä niihin pieni tarkistus. Voidaksesi tuntea itsesi turvalliseksi ajaessa, tulee renkaiden olla hyvässä kunnossa. Yksi tärkeä seikka on urasyvyys, jonka lain mukaan tulee olla vähintään 1,6mm kesärenkaissa. Ellei sitä ole paljoakaan jäljellä tulee sinun hankkia uudet renkaat. 
Kyse ei tietenkään ole ainoastaan lain oikealla puolella olemista, vaan ennenkaikkea siitä, etteivät renkaat vaarantaisi itseäsi tai muita liikenteessä. Kuviosyvyys liittyy nimittäin näkökohtiin kuten vesiliirtoon, jos kuviosyvyys on alhainen on vesiliirron vaara suurempi. Älä tarkista vain yhtä rengasta, mittaus tulee suorittaa kaikille kesärenkaille koska kuluminen voi olla epätasainen.
Älä unohda tarkistaa vanteitasi. Pyörä ei muodostu yksistään renkaasta, vaan vanteella on tässä suuri merkitys. Ehkä on aika antaa autolle uusi ulkonäkö uusilla hienoilla alumiinivanteilla, jos sinulla on aikaa suosittelemme sinua tutustumaan vannevalikoimaamme. 

Vaihda pyörät itse

Pyöränvaihto on suhteellisen raskasta ja monet jättävät tehtävän rengasasentajalle. Jos sinulla oikeat varusteet sen ei kuitenkaan tarvitse olla niin monimutkaista. Tavallisella hallitunkilla pääset pitkälle ja sellainen ei ota paljoa tilaa. Jos sinulla useampi auto johon vaihdat pyörät saattaa olla syynä hankkia kone, ns pyöränmutterin väännin pulttien poistoon. Jos autosi pyörät ovat varustettu lukkomuttereilla, varmista että siihen kuuluva sovitin on ulottuvillasi ennen vaihtoa.
Poista myöskin pintaruoste vanteen takaa sillä se voi aiheuttaa pyörän juuttumisen vaikka olet irroittanutkin pultit/mutterit.  Jos olet vähänkään epävarma pyöränvaihdon taidostasi  tulee sinun ottaa yhteyttä ammattiasentajaan. 
Anna asiantuntijan tarkistaa jos autosi ohjautuu vinottain tai käyttäytyy muuten epäilyttävästi ja epätasapainoisesti. Tällaiset viat vaikuttavat renkaiden kestoon.  Tarkista myös kesärenkaitten ilmanpaine jokaisen vaihdon jälkeen autosi käyttöohjeen ilmoitettuun arvoon.