Vaihda kesärenkaisiin, päivämäärä 2024

minä päivänä kesärenkaat pitää vaihtaa? Monia askarruttaa, miten renkaiden vaihto autoon onnistuu helpoiten. Kerromme tähän tietenkin vastauksen!

Milloin saa vaihtaa kesärenkaisiin?

1. kesäkuuta 2020 voimaan tulleen uuden tieliikennelain myötä talvirenkaiden käyttöaikaa koskevat säännöt muuttuivat. Talvirenkaita tulee käyttää sään tai kelin sitä edellyttäessä marras-, joulu-, tammi-, helmi- ja maaliskuun aikana. Renkaiden vaihto kannattaa ajoittaa aina vallitsevien olosuhteiden, oman ajotarpeen ja aikataulujen mukaan. Nastallisia talvirenkaita saa käyttää toisen pääsiäispäivän jälkeiseen maanantaihin saakka.

Kesärenkaisiin voit vaihtaa 31. maaliskuuta jälkeen.

Ovatko renkaasi kelvolliset?

Ennen kuin vaihdat renkaasi uudelle kaudelle, on ne hyvä tarkistaa. Jotta tuntisit olosi turvalliseksi ajaessa, tulee renkaiden olla hyvässä kunnossa. Yksi tärkeä seikka on urasyvyys, jonka lain mukaan tulee olla kesärenkaissa vähintään 1,6 mm. Ellei sitä ole paljoakaan jäljellä, tulee sinun hankkia uudet renkaat.

Kyse ei tietenkään ole ainoastaan lain noudattamisesta, vaan ennen kaikkea siitä, etteivät renkaat vaarantaisi itseäsi tai muita liikenteessä. Urasyvyys vaikuttaa nimittäin moniin seikkoihin; urasyvyyden ollessa vähäinen on esimerkiksi vesiliirron vaara suurempi. Älä tarkista vain yhtä rengasta — mittaus tulee suorittaa kaikille kesärenkaille, koska kuluminen voi olla epätasaista.

Älä unohda tarkistaa vanteitasi. Rengas ei muodostu yksistään kumirenkaasta, vaan myös vanteella on suuri merkitys. Ehkä on korkea aika loihtia autolle uusi ulkonäkö uusien hienojen alumiinivanteiden avulla. Jos sinulla on aikaa, suosittelemme tutustumaan vannevalikoimaamme.

Vaihda renkaat itse

Renkaanvaihto on suhteellisen raskasta, ja monet jättävätkin sen rengasasentajan tehtäväksi. Jos sinulta löytyvät oikeanlaiset varusteet, sen ei kuitenkaan tarvitse olla niin monimutkaista. Tavallisella hallitunkilla pääset jo pitkälle, eikä sellainen vie paljoa tilaa. Jos sinun täytyy vaihtaa renkaat useampaan autoon, saattaa olla syytä hankkia kone — ns. pyöränmutterin väännin pulttien poistoon.